Olen työssäni Torissa huomannut kuumentuneiden vuokra-asuntomarkkinoiden vaikutukset – netti on tälläkin hetkellä pullollaan syysmuuttajien kotipesiä.

Kysyntä tuntuu ylittävän tarjonnan, ja moni vuokralaisehdokas on valmis ottamaan suuriakin riskejä saadakseen katon päänsä päälle ennen syksyn kylmiä suihkuja. Halusin tästä syystä koota hiukan muistilistaa vuokra-asunnon hankintaan.

1. Heti alkuun klassinen ohjenuora “älä osta sikaa säkissä”. Asunnossa on syytä päästä käymään ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vuokranantajan ja vuokralaisen on hyvä tässä yhteydessä tehdä alkukatselmus asunnossa. Silloin asunnon kunto ja varustelu kirjataan yhdessä tuumin ylös.

2. Yleensä sovitaan, että vuokralainen ottaa nimiinsä kotivakuutuksen vahinkojen varalle – taloyhtiö kun ei välttämättä korvaa vaikkapa lattiakaivon hiustuppotukoksesta syntynyttä vesivahinkoa, vaan kuivausoperaatio menee asuntokohtaisen vakuutuksen piikkiin.

3. Vahinkojen ja vajaiden vuokrasuoritusten varalle sovitaan lisäksi vuokravakuus. Se voidaan maksaa erikseen avatulle suomalaiselle pankkitilille, josta sitä ei pääse nostamaan ennen vuokrasuhteen päättymistä.

4. Mikäli vuokranantaja haluaa toisenlaisia ehtoja vuokraamiselle, kuten esimerkiksi siivousapua, tulee hänen myös huolehtia työnantajavelvoitteestaan: suostua ei siis tarvitse kodinhoitoavuksi alennettua vuokraa vastaan.

5. Kummankin osapuolen turvaksi kannattaa laatia kirjallinen vuokrasopimus, josta ehdot käyvät selkeästi ilmi. Usein vuokralaisen on maksettava vuokravakuus ennen kuin saa asunnon avaimen haltuunsa. Kirjallinen vuokrasopimus kannattaa silti malttaa kuitata ennen tilisiirtoja.

Kehotan juttelemaan vuokraajan kanssa kasvokkain, kuten monien muidenkin Torin kautta tehtyjen hankintojen kanssa toimitaan. Siten tutustutte molemmat tarinoihin asuntotilanteen taustalla.

Toivotan uusille opiskelijoille ja muillekin muuttajille turvallista asumista ja kodikkaita kohtaamisia kaupungeissa!

Tagged with →