Huomasitko, että lokakuun alussa Torissa kaupattiin pienpanimolaitteistoa? Aika moni huomasi – Ruosniemen Panimon ilmoitusta jaettiin somessa ahkerasti. Soitimme pienpanija Juho-Matti Karpaleelle ja kysyimme, miten panimolaitteiden myynti sujui ja minne ne lopulta päätyivät.

Pyörität Porin Ruosniemessä sijaitsevaa pienpanimoa. Miten päädyitte myymään laitteistoa?

Olemme panneet olutta nyt muutaman vuoden ja kysyntää tuntuu olevan. Päätimme kesällä investoida uusiin isompiin laitteisiin. Vanhat, alun perin muun muassa vanhoista Valion säiliöistä itse kokoamamme laitteet päätettiin myydä, sillä ne olivat vielä hyvinkin käyttökelpoiset.

Saitteko paljon kyselyitä panimolaitteista?

Myynti-ilmoituksemme herättämä kiinnostus ja some-kuhina todella yllättivät! Tori-ilmoitustamme tunnuttiin jakavan kaikkien tuttujen ja tuntemattomien Facebook-seinillä. Torissa ilmoitusta kävi kurkkimassa yli 15 000 ihmistä.

Puhelin alkoi soida heti seuraavana aamuna ja parin viikon aikana saimme yli 20 eri yhteydenottoa. Siihen nähden, kuinka paljon ilmoitusta jaettiin somessa, silkasta uteliaisuudesta soittavia oli vain vähän. Suurin osa kyselijöistä oli asialla tosimielellä.

Myöhemmin yhtenä iltana kun menin baariin Ruosniemen panimon paita päällä, tuli kaksikin ilmoituksen nähnyttä juttelemaan laitteista. Vaikuttaa siltä, että pienpanimosta haaveilee yllättävän moni!

Pikkupomo-olutta tankissa.

Pikkupomo-olutta tankissa.

Miten kaupat syntyivät?

Oluen paneminen on tarkkaa hommaa. Meille oli tärkeää, että tuleva ostaja tulee tutustumaan laitteistoon kunnolla, ennen kuin kaupat solmitaan. Siksi emme suostuneet myymään settiä puhelimessa, vaikka joku sitä ehdottikin.

Pidimme useammankin ostajaehdokkaan kanssa katselmuksen panimollamme Porin Ruosniemessä. Lopulta sitten kaupat tehtiin aloittelevan panimoyrittäjän kanssa ja laitteet lähtivät Mustioon.

Mitä työvaiheita oluen tekemiseen liittyy?

Koko homma alkaa lämpimästä vedestä, joka yhdistetään maltaiden kanssa mäskäykseen. Siitä saadaan makea vierre joka keitetään humalan ja muiden mahdollisten mausteiden kanssa. Tämän jälkeen olutvierre jäähdytetään ja lisätään hiiva käymiseen. Koko hommassa menee 4 -6 viikkoa.

Ruosniemen Panimon Santeri Tuomikoski ja Juho-Matti Karpale mäskäyksen tiimellyksessä.

Ruosniemen Panimon Santeri Tuomikoski ja Juho-Matti Karpale mäskäyksen tiimellyksessä.

Mitä vinkkejä antaisit omasta panimosta haaveilevalle?

Jäitä hattuun ja bisnessuunnitelman tekoon. Täytyy jaksaa miettiä liiketoimintasuunnitelma kuntoon.

Kuvat: Ruosniemen panimo www.ruosniemenpanimo.fi

Tagged with →