Suomessa on viime aikoina keskusteltu aika paljon kiertotaloudesta.

Kiertotalous tarkoittaa yhteiskuntaa, jossa materiaali kiertää tuotteesta toiseen ja jätettä ei juuri synny. Kyse on sellaisista kaikille meille tutuista asioista kuten kierrätyksestä, laitteiden huollosta, vuokraus- ja leasing-palveluista sekä uudelleenkäytöstä – mutta paljon kunnianhimoisemmalla tasolla. Jotta kertakäyttökulttuurin aiheuttamasta resurssipulasta päästään kiertotalouteen, tarvitaan suunnitelmallista valmistusta, hyviä palveluita ja fiksuja kansalaisia.

pantzar kiertotalous

Sitran Mari Pantzar-Kallio avaa kiertotalouden periaatteita. Linkki koko esitykseen: http://www.slideshare.net/SitraEkologia/mari-pantsarkallio?related=1

Suomella on kaikki valmiudet niin teollisuudessa, teknologiassa kuin kuluttajien tietoisuudenkin tasolla siirtyä kiertotalouteen ja lopettaa käyttökelpoisen materiaalin kippaaminen kaatopaikoille. Petrattavaa silti riittää: meillä noin 40 prosenttia yhdyskuntajätteestä päätyy kaatopaikalle, Ruotsissa ja Saksassa vain prosentin verran!

Tori on osaltaan mukana talkoissa tekemässä tavaran kierrättämisestä mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Aika on kypsä fiksuille kuluttajien välisille vertaispalveluille, kuten Airbnb:n ja Uberin suosio osoittaa. Olemme iloisia siitä, että Torin kautta uskomaton määrä tavaroita lastenhaalareista hifikaiuttimiin löytää vuosittain uuden kodin.

On kiinnostavaa nähdä, millaiseksi materiaalihävikin minimoiva yhteiskunta muotoutuu. Teollisuus kantaa suurimman vastuun, mutta myös meidän kuluttajien uudet tavat pidentävät tavaroiden käyttöikää ja vähentävät jäteröykkiöitä. Yksilön näkökulmasta kierrätyksestä innostuminen vaatii sen, että palvelut ovat helppokäyttöisiä ja mielellään myös motivoivia. Vain siten ihmiset innostuvat viemään myös rikkinäiset laitteensa paikkaan, josta tavaran uudelleen syntyminen voi taas alkaa.