Laittaisinko myrkynvihreät saapikkaat 70-luvulta myyntiin? Kuka ihme ne ostaisi? Jos joku, niin todennäköisesti cosplay-harrastaja.

Cosplayssa fanitetaan kirjojen, sarjakuvien, televisiosarjojen ja elokuvien sankareita pukeutumalla mahdollisimman tarkkaan hahmon näköiseksi. Suomessa harrastus on viime vuosina kasvattanut suosiotaan ja sitä harrastavat niin teini-ikäiset kuin nuoret aikuisetkin.

Pääkaupunkiseudun Cosplay yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Savolainen mainitsee suosion syiksi yhteisöllisyyden ja toisaalta Suomessa vahvan käsityöperinteen.

– Jotkut tunnustavat faniuttaan piirtämällä tai kirjoittamalla, me rakentamalla asun ja pukeutumalla siihen.

Vaikka cosplay-asuja voi hankkia ulkomailta valmiinakin, on itse tekemisen kulttuuri vahva. Valitun hahmon ulkomuoto saattaa olla hyvinkin kaukana harrastajan omasta, joten asun rakentaminen vaatii roppakaupalla luovuutta. Toiset ompelevat yhden puvun ja käyttävät sitä useissa tilaisuuksissa, toiset taas nauttivat eniten monien uusien hahmojen suunnittelusta ja toteuttamisesta.

pandora_hearts___jack_by_nezukuro-d8atefv

Sanna pukeutuneena mangasarjakuva Pandora Heartsin Jack-hahmoksi. Kuva: Johanna Sorsa

Helmikuussa Lahdessa järjestetyn Desucon Frostbite -tapahtuman cosplay-vastaava Maria Huovinen kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen ryhmään.

– Cosplay on välillä ihan uskomatonta kierrätyssirkusta, kun kaikkea ei kannata hankkia uutena.  Itse olen käyttänyt niin vanhoja pääsiäismunia, pakkausvannetta kuin vaikka peltitölkkejä omien pukujeni materiaaleina. Joulun jälkeisistä alennuksista ostin taas liudan joulukoristeita ja -valoja, koska niitä varmasti tarvitsee johonkin tulevaan pukuun.

Koko perheen harrastus

Sekä Sanna että Maria kannustavat nuorten cosplay-harrastajien perheitä osallistumaan harrastukseen.

– Pukujen väkertäminen on loistava tapa viettää aikaa yhdessä. Suurin osa cosplay-tapahtumista on kaikenikäisille suunnattuja ja monesti niissä on jopa ulkoalue, jonne perheet voivat tulla ihastelemaan pukuja ja seuraamaan ohjelmaa.

beauty_from_the_east_by_nezukuro-d3jfhho

Sannan hahmo, Assassin’s Creed -pelin Leonardo Da Vinci, kohtaa itämaisen kaunottaren. Kuva: Mirkku Rankala

Sanna uskoo, että harrastus kasvattaa nuoren itsetuntoa. Syrjäänvetäytyvälle voi olla helpompaa tehdä tuttavuutta uuden ihmisen kanssa, kun näkee jo heti, että tämä fanittaa vaikkapa samaa televisiosarjaa kuin itse.

– Cosplay-piireissä vallitsee tosi hyvä henki. Ajatus on, että voit cossata minkä näköistä hahmoa hyvänsä, vain mielikuvitus on rajana. Pukeutuessaan pääsee tarkastelemaan itseään eri näkökulmasta ja ilmaisemaan itseään.

Aloittelevaa cosplay-harrastajaa Sanna neuvoo etsiytymään tapahtumiin. Materiaaleja asuihin hänkin vinkkaa etsimään kirpputoreilta kuten Torista.

– Varsinkin kenkiä etsitään kuumeisesti. Jos tarvitsen juuri tietynlaiset kengät, enkä löydä sellaisia, hankin mahdollisimman edulliset oman kokoiset ja muokkaan niiden ulkonäön kohdalleen.

Vihreiden saapikkaiden lisäksi kannattaa rohkeasti laittaa Toriin myyntiin vanhat nahkatakit, kankaat ja turkiksetkin, sillä koskaan ei voi tietää mitä cosplay-harrastaja seuraavaan asuunsa tarvitsee.

Marian hahmo Junko Enoshima animesta nimeltä Danganronpa, Cosvision 2014 -tapahtumassa. Kuva: Hanna Hyttinen

Marian hahmo Junko Enoshima animesta nimeltä Danganronpa, Cosvision 2014 -tapahtumassa. Kuva: Hanna Hyttinen

Marian pieni cosplay-sanasto

Cossi – lyhennys sanasta cosplay, voi tarkoittaa harrastusta itseään tai cosplaypukua.
Conit – tapahtumat, joita järjestetään ympäri Suomea ja joihin osallistujien määrä voi vaihdella parista sadasta viiteenkin tuhanteen harrastajaan. Conit keskittyvät yleensä johonkin muuhun kuin pelkkään cosplayhin. Suurin osa liittyy japanilaiseen populaarikulttuuriin, mutta cosplay on usein ulkopuolelle näkyvin asia.
Miitit – tapaamiset. Epävirallisempia kokoontumisia esimerkiksi kaveriporukalla tai vaikka saman sarjan cosplayaajien kesken.
Photoshootit, shoottaaminen Valokuvien ottaminen puvuista. Voidaan tehdä vaikka tapahtuman aikana tai sitten kokoontua erikseen kuvaamaan johonkin sopivaan kohteeseen. Cosplay-harrastajia saattaa nähdä katukuvassa esimerkiksi puistoissa kuvailemassa pitkin vuotta.
Crossplay – sellaisen hahmon cosplayaamista, joka on eri sukupuolta kuin harrastaja itse. Crossplay on hyvin yleistä ja erityisesti tytöt tekevät paljon poikahahmoja.
Anime, manga – japanilainen animaatio ja sarjakuva. Vaikka cosplayta voi harrastaa ilman, että olisi yhtään kiinnostunut japanilaisesta viihteestä, suurelle osalle harrastajista nämä kulkevat kuitenkin käsi kädessä.

Lisää cosplaystä Marian Ilona Cosplay -blogissa.

Suomen ainoa K18-ikärajattu tapahtuma Desucon Frostbite pidettiin Lahdessa 13.-15.2. ja siihen osallistui yli 2700 harrastajaa.

 

[Otsikkokuva: Maria Huovinen (vas) ja Heidi Päivinen Tokiossa menossa edustamaan Suomea cosplayn maailmanmestaruuskisoiksi verrattavaan World Cosplay Summit -tapahtumaan kesällä 2014. Marian hahmona on Yayoi Kanbara animesta nimeltä Kyoukai no Kanata. Kuva: Eetu Lampsijärvi.]

Tagged with →