Yhteisasumisessa on monia hyviä puolia: se tulee usein edulliseksi, kämppiksestä saa seuraa eikä siivousvuorokaan osu joka viikko omalle kohdalle. Vaan mitä asioita tulisi huomioida, jotta kimppa-asuminen sujuisi mahdollisimman mukavasti?

Tulevan kämppiksen kanssa kannattaa etukäteen jutella käytännön asioista, kuten yhteisten laskujen maksusta, vakuutuksista, kodin kunnossapidosta ja hieman myös elintavoista. Läpi yöt bailaava, pitsalaatikkoja viljelevä opiskelija ei kenties ole oikea asuinkumppani aikaisia aamuja rakastavalle uratykille.

Myös asunnon valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sijainti, koko, pohjaratkaisu ja säilytystilan määrä ovat sitä tärkeämpiä, mitä enemmän porukkaa meinaa samaan luukkuun asuttaa. Listasimme alle muutamia kimppakämpäksi erinomaisesti sopivia vaihtoehtoja.

Kaveruksille
Kaksio sopii erinomaisesti kahden hengen kimppakämpäksi, kunhan kämppikset tulevat keskenään toimeen ja kummankin makuuhuoneeseen on oma sisäänkäynti yhteisistä tiloista. Asuntoa etsiessään kannattaa varmistaa, että säilytystilaa on riittävästi molempien omaisuudelle.

Asunnot – Tori.fi

Isolle porukalle
Kookkaampi lukaali asuttaa mukavasti suuremmankin seurueen, ja yhteisissä tiloissa on mukava viettää aikaa iltaisin työ- tai koulupäivien jälkeen. Useampi wc ja kylpyhuone saattavat parantaa kämppissopua etenkin, jos kaikki heräävät aamuisin samoihin aikoihin.

Asunnot – Tori.fi

Väliaikaiseen tarpeeseen
Määräaikainen kämppä sopii esimerkiksi opiskelijoille, jotka asuvat opiskelupaikkakunnallaan vain lukuvuoden ajan ja viettävät kesänsä muualla. Vuokranantajan kanssa kannattaa aina sopia tarkkaan, mitä irtaimistoa asuntoon mahdollisesti jää ja minkä verran säilytystilaa vuokralaisen omille tavaroille on tarjolla.

Asunnot – Tori.fi

Vuokrasopimuksen teossa kannattaa olla tarkkana
Vuokrasopimuksen laadulla on väliä etenkin silloin, jos asunnosta hajoaa jotakin tai joku asukkaista jättää vuokransa maksamatta. Mikäli asunnossa on yksi päävuokralainen ja muita alivuokralaisia, vastaa päävuokralainen koko vuokranmaksusta omistajalle.

Yhteisellä vuokrasopimuksella kaikki asukkaat ovat yhteisvastuussa tiloista sekä vuokranmaksusta. Tällöin on hyvä huomioida, että mikäli joku asukkaista jättää osuutensa maksamatta, voi vuokranantaja periä summan muilta asukkailta.

Erillisten vuokrasopimusten teko voi olla järkevää etenkin silloin, jos on muuttamassa kimppaan uusien opiskelukavereidensa kanssa, joita ei ennestään tunne. Tällöin jonkun asukkaan vuokrarästit tai yllättävä poismuutto eivät kaadu muiden niskaan.

Lisätietoa sopimusasioista, kimppakämpän irtisanomisesta ja vakuuksista löydät esimerkiksi vuokralaiset.fi-sivustolta.

Tagged with →