Yksi asuntojen vuokraamisen suurimpia piikkejä on käsillä, kun syksyn uudet opiskelupaikat selviävät eri oppilaitoksissa ympäri Suomea. Meillä Torissa tämä näkyy selvästi, sillä etenkin juhannuksen jälkeen asuntohaut suosituimmissa opiskelukaupungeissa ovat nousseet selvästi. Esimerkiksi Porissa, Raumalla, Jyväskylässä ja Joensuussa haut ovat lähteneet roimaan nousuun juhannuksen jälkeen.

Täydellisen vuokrakämpän löytäminen ei ole helppoa ja vaatii vähän onneakin, mutta hyvä valmistautuminen säästää hermoja. Härdelli on nimittäin melkoinen sitten, kun opiskelupaikat ovat varmistuneet ja vuokra-asunnot menevät kovaa vauhtia.

Jo ennakkoon kannattaa laskea ainakin, miten iso vuokra voi enintään olla ja minkälaisia asuntoja siihen hintaan on yleensä tarjolla. Muista myös laskea asumiskuluihin ainakin sähkö, netti ja vesimaksu, mikäli ne eivät sisälly vuokraan.

Isommissa kaupungeissa eri alueiden välillä on isoja eroja ja niihin kannattaa tutustua vähän etukäteen, ellei opiskelukaupunki ole entuudestaan tuttu. Myös liikenneyhteydet kannattaa huomioida, sillä syrjäisempikään sijainti ei välttämättä ole huono, jos sieltä sattuu menemään suora bussilinja koululle.

Kun näitä on miettinyt jo valmiiksi, on helpompi tehdä nopea päätös, kun sopiva asunto tulee kohdalle. Moni vuokranantaja haluaa nykyään tehdä pitemmän sopimuksen, joten hätäisestä ja huonosta valinnasta voi olla vaikea päästä eroon.

Itse etsiminen ja näytöissä käyminen on hektistä puuhaa, mutta pää kannattaa pitää kylmänä. Tärkeää on tehdä aina kirjallinen sopimus, äläkä maksa epämääräisiä vakuus- tai varausmaksuja ennen sitä. Jos vain mahdollista, älä vuokraa asuntoa, jota et ole nähnyt. Esimerkiksi osalla opiskelija-asuntosäätiöitä se ei onnistu, mutta etenkin yksityiseltä vuokratessa näkemättä vuokraaminen on aina iso riski.

Kurkkaa vielä tästä Torin Piritan viiden kohdan muistilista vuokra-asunnon hankintaan.

Tästä pääset Torin vuokra-asuntovalikoimaan.

Tagged with →