Joitakin vuosia sitten näin sisustusliikkeessä kauniin sängynpäädyn. Tuo upea mittatilauksena ja valinnaisella kankaalla toteutettava pääty olisi kuitenkin maksanut noin 1500 euroa. Aloin miettiä, että sellaisen voisi kenties tehdä ihan itsekin. Ja näin myös tein.

Uudessa kodissamme tekemälleni sängynpäädylle ei löytynyt enää käyttöä, joten myin sen taannoin Torissa. Muutamat ilmoituksen nähneet kyselivät, miten sängynpääty on tehty, joten laitan tässä lyhyet ohjeet kiinnostuneille sisustajille.

Ensimmäiseksi ostin vanerilevyn antamaan päädylle lujuutta. Hankin sen K-Raudasta, jossa henkilökunta leikkasi levyn haluttuun mittaan. Tekemäni sängynpäädyn mitat olivat 120 x 200 cm, joten henkilöautossa sitä ei saatu kotiin vaan jalkapatikalla.

Etolasta hankin palan muovivaahtopatjaa samoilla mitoilla. Patjoja on eri paksuisia, ja leikkaaminen toivemittaan onnistui tässäkin liikkeessä.

Kotona liimasin vaahtomuovin kiinni vanerilevyyn. Varmistaakseni pehmusteen pysyvyyden niittasin patjan ympärille vielä tavallisen puuvillaisen lakanakankaan. Niitit ammutaan luonnollisesti pelkästään selkäpuolelle.

Tämän jälkeen pohjatyö on tehty!

Iloisin, mutta samalla se kallein vaihe, on tietysti päällyskankaan hankinta. Päädyin valitsemaan Designer’s Guildin kankaan Stockmannin tilausvalikoimasta.

Kankaan kiinnitys tapahtui niittipyssyllä. Tärkeää on valita riittävän pitkät niitit (vähintään 6 mm pitkät “hampaat”), jotka purevat kankaan läpi vanerilevyyn. Vaikeinta oli kiinnittää kangas kauniisti, tiukasti ja tasaisesti. Suosittelen työparin kanssa työskentelyä niin, että nidotaan yksi sivu kerrallaan. Nitominen aloitetaan aina keskeltä edeten kohti kulmia. Kun sivu on valmis, siirrytään vastapuolelle.

WP_000743

Valmista! Kokonaisuutena sängynpäädyn tekeminen vaati hieman harjoittelua mutta silti sanoisin, että se oli kohtuullisen helppoa.

Vanerilevyn, patjan ja aluskankaan yhteishinnaksi tuli alle sata euroa. Päällyskankaan osalta kustannus on täysin kiinni omasta valinnasta.

Bonuksena on myös se, että kankaan voi halutessaan vaihtaa. Ensimmäistä päällyskangasta ei kannata irrottaa, sen sijaan uuden kankaan voi kiinnittää suoraan päälle.

Vinkit antoi Torin käyttäjä Karin Helsingistä, iso kiitos!

Onko sinulla Toriin liittyvä tarina, jonka haluaisit jakaa blogissamme? Vinkkaa Toritoimitukselle osoitteeseen toritarinat@tori.fi.

Tagged with →