Olemme juuri käyneet läpi Torin viime vuoden tilastoja ja selvittäneet, millaisia toiveita ja mieltymyksiä teillä Torin käyttäjillä on. Näyttäisi vahvasti siltä, että käytetyn tavaran ostaminen on tätä nykyä koko kansan puuhaa. Kierrätyksen yleistyessä meistä kaikista on enemmän tai vähemmän tullut niin sanottuja hybridikuluttajia.

Hybridikuluttaja toimii kuin hybridiauto, joka tilanteen mukaan etenee osan matkasta sähköllä ja osan polttoaineen voimalla. Samaan tapaan nykykuluttaja yhdistelee luovasti eri ostospaikkoja, aina tilanteen mukaan. Toisinaan panostetaan laatuun, joskus taas on tarvetta hankkia nopeasti se helpoin vaihtoehto.

Hankintoja on fiksua lähestyä avoimin mielin. Aina ei todellakaan kannata ostaa heti uutta, mutta myöskään kirpparilta ei löydy kaikkea tarpeellista. On tarpeen siis arvioida tapauskohtaisesti, kannattaisiko tässä vertailla hintoja, tarkistaa käytetyn tavaran kauppapaikat vai marssia suoraan liikkeeseen. Luova kuluttaja tuntee eri markkinoiden tarjonnan sekä hintatason ja tekee tietojensa pohjalta harkittuja valintoja.

Myös shoppailuelämykseltä hybridikuluttaja hakee eri tilanteissa eri asioita. Joskus himoitaan laadukkaita vintage-herkkuja, joita ei saa kuin käytettynä. Silloin löydön tekeminen pitkän metsästyksen jälkeen tuntuu erityisen mahtavalta. Toisinaan taas tärkeintä on hypistellä tai sovittaa useita eri vaihtoehtoja, ja silloin hyvällä valikoimalla varustettu liike voi olla fiksuin valinta.

Minä esimerkiksi olen intohimoinen hyvän designin ystävä. Vanhoissa Arne Jacobsenin tuoleissa on sielua ja vanhan ajan detaljeja, jollaisia ei liikkeistä enää saa. Hienon klassikon rinnalle kuitenkin istuu hyvin Ikean lipasto, koska sellaisen sai juuri oikeilla mitoilla ja väreillä helpoiten.

Millainen hybridikuluttaja sinä olet?

Tagged with →