Meiltä säännöllisesti tiedustellaan, että millainen kuva Torin myynti- ja ostoilmoituksissa on hyvä tai ylipäänsä millaisia kuvia saa käyttää. Joskus on syntynyt myös epäselviä tilanteita, kun ilmoituskuvat ovat olleet niin laadukkaita, että ennakkotarkastuksessa niitä on luultu verkosta napatuiksi katalogikuviksi.

Ensiksikin haluan kannustaa kaikkia käyttämään Torissa kuvia, sillä niillä on aivan selvä kaupantekoa siivittävä vaikutus! Ole siis huolellinen valokuvatessasi kohteita: erityisesti kannattaa varmistaa, että kuva tarkentuu kohteeseen eikä “tärähdä”. Ota useita kuvia kohteen eri suunnista, jotta kohteen kunto käy ilmi ja ostopäätös helpottuu. Yleisesti kännykkäkameralla otetut kuvat riittävät hyvin.

Varminta on, että käyttämäsi kuvat ovat sinun omiasi. Silloin voit käyttää niitä parhaiten katsomallasi tavalla ja ennakkotarkistuksemme ei asiaan puutu, kunhan kuvissa ei ole mitään sopimatonta.

Myynti-ilmoituksessa on suositeltavaa, että kuvattu kohde on itse myyntiartikkeli. Täysin välttämätöntä tämä ei ole. Esimerkiksi halonhakkuupalvelua tai marjojen kaltaisia tuotteita, joiden kunnosta ei ole olennaista antaa visuaalista tietoa, on ymmärrettävää kaupata ilman valokuvaa. Tärkeintä on, että kuva ei johda harhaan, vaan vastaa myynti-ilmoituksen tekstiä.

Ostoilmoituksissa on ymmärrettävästi enemmän liikkumatilaa, kun ostokohteesta ei välttämättä ole omaa kuvaa saatavilla. Myös ostoilmoitukseen kannattaa laittaa suuntaa-antava kuva, kunhan ei riko tekijänoikeuksia tai hyödy kaupallisesti toisen työstä.

Mikäli aiot etsiä kuvan verkosta, hae vain vapaasti käytettävissä ja jaettavissa olevia kuvia.

Esimerkiksi Googlen tarkennetulla haulla voit suoraan hakea tällaisia kuvia:

tori tarkennettu haku 2
Flickr-kuvapalvelussa tällaiset sallitut kuvat löytyvät Creative Commons -lisenssillä merkittyinä:

tori flickr CC

Me Torissa tarkastamme ilmoitusten kaikki kuvat ennakkoon. Mikäli esimerkiksi havaitsemme, että ilmoituksen viidestä kuvasta yksi on otettu käyttöön luvatta, poistamme tuon yksittäisen valokuvan ja julkaisemme ilmoituksen muiden kuvien kera.

Joskus meillekin sattuu tarkistusvaiheessa inhimillisiä erehdyksiä. On ollut tapauksia, jossa erittäin hyvälaatuinen tai jopa studio-olosuhteissa otettu kuva on vaikuttanut katalogikuvalta ja siksi jätetty julkaisematta. On ymmärrettävää, että näissä tilanteissa silatun otoksen ottanut ilmoittaja on närkästynyt.

Tarkoituksemme on kuitenkin vain saada mahdolliset huijarit kiinni ja kunnioittaa tekijänoikeuksia. Onneksi tapaukset on aina saatu selvitettyä. Pyrimme jatkossa olemaan entistäkin tarkempia!