Toriväen keskuudessa käydään aina silloin tällöin keskustelua siitä, sopiiko tinkaaminen Toriin.

Suomalaiset ovat perinteisesti kokeneet ulkomaanreissuilla toreilla ja basaareissa tinkimisen piinalliseksi. Autokaupoilla hinnan pallotteluun renkaiden potkinnan lomassa taas on totuttu, samoin tietyt tanssiaskeleet suorastaan kuuluvat asuntokauppoihin.

Tottuneemmat kirpputorihaukat juttelevat kesämarkkinoilla ja myyjäisissä luontevasti myyjien kanssa tavaroiden ominaisuuksien lisäksi myös hinnasta. Jokainen tuntee myös ainakin yhden kovan tinkaajan, joka rehvastelee edullisilla kaupoillaan – eihän se tyhmä ole joka pyytää. Netin kauppapaikkojen myötä tinkaaminen koetaan joskus jopa helpommaksi kuin kasvokkain.

Torin käyttäjistä toisia tinkaaminen taas ärsyttää: Miten ostaja kehtaa ehdottaa halvempaa hintaa – eikös huutokauppameininki kuulu ihan muille alustoille? Erityisesti töksäyttäviin ”jos myyt puoleen hintaan niin ostan” –viesteihin jätetään jopa kylmästi vastaamatta.

Itse kallistun sille kannalle, että hinnasta voi kyllä keskustella. Olen esimerkiksi huonekaluja myydessäni saattanut pyöristää alaspäin vielä kaupantekohetkelläkin, jos yhteisymmärrykseen päästään.

Minusta hyvä nyrkkisääntö on se, että molemmille osapuolille pitää jäädä kaupoista hyvä mieli.

Tinkaaminen on jalo taito, jota kannattaa harjoitella.  Kokosin joitain tinkausvinkkejä tähän:

Ostaja:

  • Ehdota selkeää hintaa. Kysy mieluummin, myisikö myyjä tuotteen hinnalla X, kuin ympäripyöreästi olisiko valmis laskemaan hintaa.
  • Ole kohtelias ja ystävällinen, älä painosta.
  • Mikäli hinnasta on selkeästi jo sovittu vaikka puhelimessa, harkitse onko enää kaupantekohetkellä korrektia lähteä vänkäämään hintaa alemmas,  mikäli itse tuote on kuitenkin sovitunlainen.

Myyjä:

  • Kerro mielestäsi sopiva hinta ilmoituksessasi. Torissa ostajat eivät arvosta ”tarjoa jotain!” –tyyppistä lähestymistä.
  • Jätä myös tinkivaraa mutta vain, jos sinulla on aikaa ja intoa hieroa kauppoja. Voit toki myös koittaa tepsiikö se, että ilmoituksessa mainitset hintasi olevan jo se lopullinen.

Mitä mieltä sinä olet tinkimisestä Torissa?