Maailma hukkuu tavaraan ja luonnonvarat uhkaavat loppua krääsätuotannon kurimuksessa… ahdistaako?

Käytetyn tavaran ostaja voi nukkua yönsä levollisesti, sillä tavaroiden kierrätys vähentää uusien tuotteiden valmistamisesta syntyviä päästöjä. Tavaran laittaminen kiertoon omakohtaisesti myymällä on sitä paitsi ehdottomasti se hauskin tapa kierrättää. Mikäpä sen mukavampaa kuin myydä tavara suoraan sellaista hamuavalle: ilahduttamisen ilon lisäksi taskuun kilahtaa vielä vähän rahaakin.

Koskaan aikaisemmin ei tavaran kierrättäminen ole ollut näin helppoa. Käytetyn tavaran markkinat ovat kasvaneet merkittävästi, ja digitalisaation myötä omaa vintage-aarretta voi luurata puhelimen näytöltä milloin ja missä vain. Torin tilastoista voi todeta saman kehityksen: olemassaolomme aikana esimerkiksi huonekaluja on kauttamme kiertänyt yhteensä huikea määrä. Ensimmäisenä vuonna niitä myytiin 25 000, tänä vuonna oli syyskuun loppuun mennessä kaupattu jo yli 400 000 huonekalua.

Ruotsissa vertaiskaupan ympäristövaikutuksia on tutkittu vielä syvemmin.

Alkuvuodesta Ruotsin Tori eli Blocket.se selvitti käytetyn tavaran markkinoiden ekologisen jalanjäljen yhteistyössä IVL Svenska Miljöinstitutetin kanssa. Tilastojen perusteella arvioitiin, että Blocketin käyttäjät säästivät yhteensä peräti 1,6 miljoonaa tonnia kasvihuonepäästöjä verrattuna tilanteeseen, jossa samat tavarat olisi valmistettu uutena ja kuljetettu halki maapallon.

Luku on merkittävä: sama säästö saataisiin aikaiseksi, mikäli Ruotsin tieliikenne seisahtuisi kuukaudeksi.

Olisi kiinnostavaa tietää, miten helppokäyttöisten, vertaiskauppaan keskittyvien palveluiden yleistyminen näkyy konkreettisesti. Onkohan tienvarsille dumpattujen sohvien aika vihdoin ohi?

Ja muistathan, että mikäli vanha tavarasi on myyntiin kelpaamaton, se kannattaa silti saattaa asianmukaisesti kierrätykseen. Esimerkiksi huonekaluja ei sekajätteeseen saa laittaa, vaan ne pitää toimittaa jätehuoltoon. Helsingin seudulla asiaa hoitavat HSY:n Sorttiasemat, jotka tarjoavat nyt myös maksullista noutopalvelua.