Löysitkö mummolan vintiltä upean pyöränrungon, joka kaipaisi pientä laittoa? Tai mietitkö kesäfillarisi päivittämistä uusilla osilla, mutta emmit toimeen tarttumista itse?

Seuraavassa Helsingin Polkupyöräilijät ry:n vinkit vanhan pyörän kohentamiseen. Tori.fi suosittelee tämän listan lukemista ennen kuin ryhdyt hommiin, muuten toivotamme löytämisen ja itse tekemisen iloa kaikille! Varaosien metsästyksen voit aloittaa vaikkapa tuhansien polkupyörien ja pyöränosien valikoimastamme.

1. Yleisperiaatteeksi kaikissa hankinnoissa kannattaa ottaa tarkkuus. Pyöränosien koot ovat muuttuneet aikojen kuluessa: varmista, että hamuamasi osa istuu täydellisesti runkoon ja pelaa muiden osien kanssa yhteen. Mikäli et ole varma, tarkista asia asiantuntijalta tai teetä työ pyörähuollossa.

2. Mikäli olet aikeissa ostaa vanhan rungon, niin kiinnitä huomiota erityisesti etuhaarukan ja poljinkampien kuntoon. Tarkista, onko ruostetta tai halkeamia. Myös oiotut etuhaarukat ja rungot voivat pettää myöhemmässä vaiheessa.

Vanhat ranskalaiset rungot ja Fauber-kammet sisältävät vaikean kokoisia kierteitä ja putkiosia. Niihin voi olla hankala löytää uusia osia.

3. Keskiön kanssa kannattaa olla tarkkana. Niitä on ainakin viittä erilaista mallia: brittiläinen, ranskalainen, italialainen, sveitsiläinen ja Fauber. Tosin adapterin eli sovitinkappaleen avulla myös Fauberiin saa istutettua tavalliset kammet normaaleilla kierteillä.

4. Kun ostat uusia vanteita ja renkaita varmista, että ne mahtuvat haarukkaan. Myös käsijarrujen säätövaran tulee soveltua uuden renkaan mittoihin.

5. Jopa satulaputkissa on useita eri mitoituksia. Mittaa tai kokeile, että putken halkaisija istuu pyöräsi runkoon. Adaptereilla tilanteen voi joskus pelastaa, mutta parempi on käyttää keskenään sopivan kokoisia osia.

6. Pyörässä on monta paikkaa, jotka vaativat laakereita, kuten navat, keskiö ja ohjainlaakeri. Kaikissa näissä kannattaa suosia urakuulalaakeroituja osia sen sijaan, että käyttäisi tiivistämättömiä irtokuulalaakereita. Ensin mainitut kestävät paremmin.

7. Saatat tarvita uusia työkaluja ja tarvikkeita. Niitä löytyy aika ajoin myös Torista. Esimerkiksi mittaamisessa auttaa työntömitta.

8. Oletko innostunut kokoamaan yksivaihteista eli sinkulaa? Silloin kannattaa suunnata yksivaihde.net-sivustolle.

9. Ostaessasi osia käytettynä varmista, että ne ovat yhä käyttökelpoisia ja ehjiä. Osia voi etsiä Torin lisäksi myös kierrätyskeskuksista.

Kiitokset HePon aktiiveille näistä ohjenuorista! Mikäli olet kiinnostunut pyöräilyjärjestöjen toiminnasta alueellasi, kurkkaa tähän fillarikalenteriin tai ota yhteys valtakunnalliseen Pyöräliittoon.

HePo ry on vuonna 1981 perustettu yhdistys, joka pyrkii edistämään pyöräilyolosuhteita niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla.

[Kuva: Timo Hast / HePo ry]

Tagged with →