Vaatekaapin uumenissa lymyää mystinen kasa vaatteita, jotka syystä tai toisesta eivät ole käytössä: hiukan kulahtaneita farkkuja, hetken huumassa hankittuja bilevetimiä ja auttamattomasti liian pieniä ”tavoitevaatteita”. Kylmähermoinen sortteeraaja tarttuu tuumasta toimeen ja päättää hankkiutua eroon mokomista tilasyöpöistä. Mutta mihin panna ylimääräiset kuteet?

Loppuunkäytetyllä vaatteella on monta osoitetta.

Ylen A-Studio kerää parhaillaan katselijoilta inspiraatiota tekstiilijätteen uusiokäyttöön. Vanhoista vaatteista kaikenkirjavine materiaaleineen onkin moneksi. Näppärissä käsissä ne jatkavat elämäänsä uusina vaatteina, kalusteiden kuoseina tai vaikka perinteisemmin matonkuteina. Unelmien farkkutilkkutäkistä haaveilevalle tai sisustustyynyjen tuunaamisesta innostuneelle Toristakin löytyy raaka-ainetta yllin kyllin.

Denim Quilt Texture

Tekstiilijätettä kertyy kotitalouksissa koko ajan enemmän. Globalisaation ja halpatuotannon myötä uusia vaatteita saa edullisesti, ja etenkin nuorille uusien vaatteiden ostelu voi olla lähes harrastus. Pikkuhiljaa kaatopaikkojen tekstiilikuormiin on herätty: vuoden 2016 alusta lähtien tekstiilejä ei enää sovi heittää sekajätteeseen. Lisäksi puuvillan hinta on kovan kysynnän takia nousussa ja viljely työn takana. Arvokkaan materiaalin ei soisi päätyvän mullaksi ennen aikojaan.

Hyväkuntoinen vaate ansaitsee pitkän käyttöiän yhdellä tai useammalla omistajalla.

Vaatteiden kertakäyttökulttuuria on tasoittanut niiden kierrättämisen helpottuminen. Enää ei tarvitse hikoilla viikonloppua kirpparilla tai lykätä vaatteita vastentahtoisen sukulaisen mukaan. Vaatteet voi laittaa nettiin myyntiin kotisohvalta.

Kun tarjonta on lisääntynyt, myös kysyntä kasvaa. Esimerkiksi Torissa on tällä hetkellä myynnissä yli 55 000 kenkäparia ja vaatetta. Niistä kaupat tehdään keskimäärin alle viikossa. Varsinkin lapsille moni hankkii vaatteet mielellään käytettynä ja pistää hyväkuntoiset jälleen kiertoon, kun omilta muksuilta taas ranteet ja nilkat vilkkuvat.

Vanhoista tekstiileistä syntyy uutta raaka-ainetta myös teollisesti. Tänä vuonna vuoden muotiteko -palkinnon voitti kierrätysfarkkua valmistava yritys.

Tagged with →