Ajat eivät ole suotuisat kunnollisen äänentoiston ystäville. Musiikkia kuunnellaan suoraan tietokoneen tai puhelimen surkeista kaiuttimista, muka-hifinä myydään kaikenlaista D-luokan muovirimpulaa ja radiolähetyksetkin ovat Radion sinfoniaorkesterin konsertteja lukuunottamatta karmean kuuloista tasapaksuksi kompressoitua muhjua.

No, onneksi aikoinaan laitteet tehtiin lähes ikuisiksi ja vanhoja kauniita klassikoita löytyy yhä täysin käyttökelpoisina.

Hifi-laitteiden fiilistelyyn ja keräilyyn taipuvaiselle Tori onkin pieni aarreaitta.

hifi1

Valikoimasta nimittäin ei ole pulaa. Helpoiten löytyy 80- ja 90-lukujen hyvin myyneitä klassikkolaitteita: Esimerkiksi integroiduista vahvistimista Pioneer A-616 ja A-656 tai B&W:n kirjahyllykoon kaiuttimet ovat varsin yleinen näky. Myös Technicsin levysoittimia ja Sonyn cd-soittimia on tarjolla paljon. Yleisyyden vuoksi hinnatkaan eivät päätä huimaa, joten kustannustehokkaan kakkos- tai kolmossetin rakentajalle nyt on ostajan markkinat.

Tietysti sitten mitä vanhempaan ikäluokkaan mennään, sitä harvinaisemmaksi laitteet käyvät. 1980-luvulta haluttuja ovat etenkin näyttävät ja järeät vanhan liiton vahvistimet, kuten Onkyo Integra M-504/508, Yamaha M-80 tai Sonyn ES-sarja. Tuon ajan kalliimman pään levysoittimet liikkuvat hyvin liukkaasti pikkuvikaisinakin. Esimerkiksi viime kesänä Torissa myynnissä ollut Luxman PD-300 nostatti kiihkeän tarjouskilvan.

hifi2

70-luvun kultakauden annista taas etenkin kauniit puukuoriset vahvistimet ja levysoittimet ovat aina muodissa, samoin kuin pehmeäsoundiset Tandbergin, Marantzin, Pioneerin tai Sansuin viritinvahvistinklassikot. Samoin kelanauhureille löytyy oma uskollinen kannattajakuntansa.

Harvinaisuuksia himoaville asianmukaisen hakuvahdin pystyttäminen on lähes pakollinen toimenpide, sillä todelliset herkut eivät kauaa ehdi olla tarjolla.

Tagged with →